Om JachroOm Jachro

Vi tillverkar belysningsarmaturer med kristallkronor som specialitet.
Varje kristallkrona är unik och är tillverkad för hand i Kalmar.
Vi har även lampetter, plafonder, pendellampor och inredningsdetaljer.

Varje lampett, plafond och takkrona har stommar av ren mässing många detaljer är sandgjutna för hand, se till exempel bården på bilden bredvid. Delarna silverlöds ihop för att få extra starka skarvar. Mässingen ytbehandlas med oxidbad för att få en antik yta efter det lackas delarna. Vi har även förgyllda stommar samt lackade för att få ett mer modernt intryck. Mässing åldras mycket vackert utan ytbehandling och man kan då själv välja intryck genom putsning därför har vi en del produkter i helt obehandlad mässing.

Våra kristallkronor är handgjorda i småländska Kalmar med stommar av ren mässing och ett överflöd av kristallprismor.

Vi har klassiska kristallkronor, plafonder och lampetter allt i empire men även modeller av mer modern stil.

En kristallkrona kan göras i oändliga kombinationer med bland annat olika border, kristaller, ytbehandlingar av mässingen och ljussättningar som gör varje kristallkrona unik. Hör av dig för just din kristallkrona!

Tillverkningsmetoderna är helt hantverksmässiga och görs i egen verkstad med lödning med silverlod och slipning är några av arbetsmomenten. Kristallprismorna importeras från Tyskland, Italien och Turkiet.

Våra armaturer är CE-märka enligt rådande EU standard och testade innan leverans.

Bindningsteknik

Vi har två metoder för bindning av prismorna:

1. Med mjuk mässingstråd, detta är ett äldre sätt att binda en kristallkrona och ger ett mjukare intryck. Bindninger tar lite längre tid än att använda clips och själva bindningen syns inte lika tydligt. Här finns en video på hur det går till:

 

1. Med clips av mässing, stål eller förgyllda, dessa går fortare att binda men är dyrare i inköp än mässingstråden. Clipsen ger ett annat intryck av hela kristallkronan då de syns mer och finns i en uppsjö av varianter. Här är en liten video på clipsbindning:

Montering av prismor på stommen

Efter att alla girlanger är färdiga monteras de på stommen med clips och nålar eller med mässingstråd. Här är en liten film i så kallat Time lapse hur det ser ut när en planfond får sina prismor: